Probleemstelling Het grote aantal nierziekten is een groeiend probleem in Suriname. Een deel van de Surinaamse nierpatiënten zit al in het eindstadium nierfalen en heeft nierdialyse nodig. Het aantal dialysepatiënten beslaat 1% van de gehele Surinaamse bevolking. Nierdialyse heeft een enorme impact op het dagelijks leven van de patiënt. Dialyse gebeurt 3 of 4 keer in de week in een kliniek of ziekenhuis en de behandeling duurt soms 5 uur lang.
Nierziekten kunnen veroorzaakt worden door een slechte leefstijl: veel zout eten, een hoge bloeddruk en diabetes zijn factoren die hieraan bijdragen.
Dit is bij veel Surinaamse mensen nog onbekend, waardoor hoger risico gelopen wordt op het ontstaan van nierschade en het verergeren van nierziekten. Onnodige nierschade door gebrek aan kennis willen wij tegengaan.
Hoe gaan wij dit doen? Wij willen de kennis van de Surinaamse nierpatiënten over hun ziekte vergroten door
voorlichtingsmateriaal aan te bieden. Hierbij staat kennis over
leefstijl centraal. Het veranderen van de leefstijl draagt bij aan het voorkomen van nierziekten en de verdere progressie van de daarvan. Het voorlichtingsmateriaal dat wij gaan maken, zal bestaan uit een folder en een video. Deze zullen worden aangeboden in het
Academisch Ziekenhuis Paramaribo en Nefrosur Medical Center. Wij zullen de folder zelf aan de nierpatiënten meegeven. Dit omdat naast de voorlichting die tijdens een consult wordt gegeven, het belangrijk is dat de patiënt deze informatie thuis ook nog door kan lezen. Hierdoor zal de kennis beter blijven hangen en dus meer effect hebben. Wij hopen hiermee
nierpatiënten meer bewust te maken over hun leefstijl en de gevolgen hiervan. Hierdoor kan de stijging in het aantal dialysepatiënten kunnen worden teruggedrongen.
Wie zijn wij? Wij zijn Marleen Bracke, Isabel Jongen, Charlotte de Haas en Marij Hootsen (vier Geneeskundestudenten uit Nederland, Rijksuniversiteit Groningen) die iets willen betekenen voor de Surinaamse nierpatiënten. Wij zetten dit project op onder begeleiding van dr. Heerenveen (nefroloog Nefrosur Medical Center), dr. Punwasi (nefroloog Academisch Ziekenhuis Paramaribo) en dr. De Jong (nefroloog Universitair Medisch Centrum Groningen). Het grote aantal nierpatiënten legt een hoge werkdruk op de Surinaamse nefrologen, hierdoor kunnen zij elke helpende hand gebruiken. Door de hoge werkdruk bedragen de wachttijden voor een afspraak met de nefrologen soms wel 2-3 uur. Dit is de reden dat wij zullen gaan helpen bij het maken van het voorlichtingsmateriaal.
Waarom hebben wij geld nodig en hoeveel + Wat gebeurt er met het geld Het geld dat wij nodig hebben gaat naar het maken en bedrukken van de folders en de video. Wij zouden graag het maken van dit materiaal willen uitbesteden aan professionals, zodat dit voor een lange periode gebruikt kan worden. Het minimale bedrag dat wij hiervoor nodig zullen hebben zal 600 euro bedragen (300 euro voor het afdrukken van de folders en 300 euro voor de video). Normaal kost het maken van een animatievideo meer dan 1400 euro, maar omdat het voor een goed doel is wilt Smple Animations toegestemd het voor een kleiner bedrag te willen doen. 1 folder kost 78 cent, dus hoe meer geld er wordt opgehaald, hoe meer folders er kunnen worden uitgedeeld aan de nierpatiënten.
Wat krijgt u als donateur van ons terug? Ons doel is dat u weet waar uw geld heen gaat.
Donatie van 5 euro: U ontvangt per e-mail een eenmalige nieuwsbrief aan het einde van ons project.
Donatie van 15 euro: U ontvangt per e-mail een wekelijkse nieuwsbrief met foto's van ons project.
Donatie van 25 euro: U ontvangt per e-mail een wekelijkse nieuwsbrief met foto's van ons project én een persoonlijke bedankbrief van de specialisten.
Donatie van 50 euro: U ontvangt per e-mail een wekelijkse nieuwsbrief met foto's van ons project én een persoonlijk telefoontje van ons om u te bedanken.
Steun ons project, want
dialyse gun je niemand.