Blogs Discover Projects Explore Crowd 🔍 👤 🌎
Crowdfunding Handleiding
Stap 1. Verkennen, onderzoeken en analyseren
Heb jij een leuk idee? En heb jij moeite met de financiën rond krijgen? Dan is het wellicht slim om je te verdiepen in crowdfunding. Dit is eigenlijk de eerste stap in het proces. Verken, onderzoek en analyseer crowdfunding. Wat past bij jouw idee? Heb je wel genoeg tijd om te beginnen aan een campagne? Ben je bekend met sociale media? Heb je al een bestaand netwerk die enthousiast reageert op jouw idee?
Tips & Tricks
Bekijk ook andere campagnes en leer van hen. Misschien is het zelfs slim om andere project eigenaren te benaderen en kijk of je jouw project bij hun kan pitchen of dat je wellicht vragen mag stellen.
Stap 2. Het opbouwen van jouw crowd
De volgende stap in dit proces is het opbouwen van jouw crowd. Vaak denkt men dat zodra zij een campagne uploaden op een crowdfunding platform de donaties binnen zullen stromen. Dit is helaas niet het geval. Het is echt noodzakelijk om al een aantal weken voordat je begint met een campagne, zelf al je doelgroep in kaart te brengen, te informeren en te betrekken. Dit vergroot de kans op succes bij de volgende stap.
Tips & Tricks
Bekijk eens de crowdladder en vul deze in: http://douwenkoren.nl/tools/.
Stap 3. Het ontwerpen en ontwikkelen van jouw campagne
Voor het ontwerpen en ontwikkelen van jouw idee is het altijd handig om eens goed te kijken naar wat er allemaal op jouw projectpagina moet staan. In dit onderdeel beschrijven wij de belangrijkste punten van een crowdfunding campagne bij ApuraNetworks.
Tips & Tricks
Bekijk eens het crowdfunding canvas en vul deze zo volledig mogelijk in: http://douwenkoren.nl/tools/
Het is ook erg belangrijk dat je een planning maakt voor jouw campagne.
Stap 4. Uploaden van jouw idee
Aangezien jij je goed hebt voorbereid is het nu alleen nog maar een kwestie van invullen en uploaden. Zorg ervoor dat je naast de je promofilm leuke en passende afbeeldingen hebt. En het is altijd slim om zoveel mogelijk van jouw bestanden toe te voegen. Heb je bijvoorbeeld een begroting of een risicoanalyse gemaakt? Laat het zien.
Stap 5. Voting
Om te toetsen of jouw idee, project of initiatief aanslaat heeft ApuraNetworks een voorronde ingesteld. Om jouw campagne van start te laten gaan verwachten wij dat er binnen 10 dagen 200 stemmen worden binnengehaald. Dit laat ons zien dat niet alleen jij en ik het een goed idee vinden, maar dat er een realistische kans van slagen is. Dit is wederom één van de redenen waarom het goed is om al van te voren jouw netwerk te benaderen.
Tips & Tricks
Deel de Voting middels jouw sociale media kanalen en vermeld duidelijk erbij dat dit niet gaat om een donatie maar puur om de stem zodat jouw campagne geplaatst kan worden. Vraag dus of anderen denken dat het een goed idee is. Betrek hen er vanaf het begin bij, dit levert later veel op!
Stap 6. Promotie
Crowdfunding draait om promotie. Het is namelijk een marketingcampagne waarbij je nieuw publiek gaat bereiken en meer draagvlak creëert bij je bestaande achterban voor je nieuwe project. Daarnaast is het een goede manier om jezelf als maker te profileren.

Je boodschap Zorg voor een concrete en authentieke boodschap. Je moet jouw project kunnen uitleggen in één zin. In deze zin moet duidelijk worden wat je project inhoudt en waarom mensen jouw project moeten steunen. Maak duidelijk dat zij mede-eigenaar worden en samen met jou dit mogelijk maken! Daarnaast is het belangrijk dat de essentie van de boodschap in alle promotie gelijk is, maar varieer in de vorm en content. Creëer nieuws door kleine evenementen te organiseren, in de media te komen, acties te verzinnen of tipjes van de sluier op te lichten. Vertel dus niet alles in één keer maar bewaar bepaalde ‘nieuwtjes’ voor later. Zo houd je het spannend.

Houd het persoonlijk Een duidelijke, korte en persoonlijke boodschap is de meest effectieve manier om jouw potentiële donateurs meer te laten weten over je project. Pak dus in eerste instantie je telefoon op of stuur een persoonlijke mail. Geef de optie om in een privé chat met je te praten of vragen te stellen. Een andere manier om je donateurs persoonlijk te benaderen is het organiseren van een offline promotie-evenement, zoals een borrel, etentje of houd een fundraiser en doneer het opgehaalde bedrag aan je project. Wees creatief.

En vergeet niet om leuke foto’s of video’s te maken! Gebruik deze weer in je promotie!

Updates Plaats updates over de eerste versies van jouw idee, foto’s van de fundraising-BBQ, van jouw team brainstorm sessie. Plaats geregeld een update, ongeveer twee keer per week. En wees wederom creatief! Post de ene keer een filmpje, de andere keer een foto, ga bijvoorbeeld langs bij producties, exposities of fundraising events van andere project eigenaren en deel de foto’s daarvan .

Het is belangrijk om tijdens jouw campagne jouw donateurs geïnformeerd en geïnspireerd te houden. Probeer hen zoveel mogelijk te betrekken bij jouw project. Geef ze de kans om feedback te geven. Vraag hen of zij flyers voor jouw willen uitdelen of dat zij je willen helpen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Bedenk bijvoorbeeld een challenge. Maak.
Stap 7. Bedank jouw crowd
Bedank iedereen op jouw campagne pagina, maak bijvoorbeeld een leuk filmpje en post die. Stuur een email naar iedereen die gedoneerd heeft, bedank hen en geef informatie over wanneer zij de rewards kunnen verwachten. Bedank iedereen op sociale media voor het delen van jouw berichten en geef aan wat je vanaf nu gaat doen.
Tips & Tricks
Blijf informatie sturen ook na het bedankje. Stuur bijvoorbeeld updates over nieuwe aankondigingen of deel een teamfoto en uiteraard deel de ontwikkeling van jouw idee.
Stap 8. Verzend jouw rewards
tuur een mail naar jouw backers waarin je vraagt of de opgegeven adressen kloppen. Je wil namelijk voorkomen dat iemand zijn of haar reward niet krijgt.
Tips & Tricks
Hou je aan je woord! Lever de rewards ook binnen de afgesproken termijn.Stuur bij jouw rewards een teamfoto of een bedankkaartje erbij!
Stap 9. Behoud contact met jouw crowd
Blijf communiceren met je crowd, dit maakt het makkelijker om wellicht een vervolg campagne te beginnen. Jouw netwerk is dan namelijk al een stuk groter, dan de eerste keer.
Tips & Tricks
Deel de Voting middels jouw sociale media kanalen en vermeld duidelijk erbij dat dit niet gaat om een donatie maar puur om de stem zodat jouw campagne geplaatst kan worden. Vraag dus of anderen denken dat het een goed idee is. Betrek hen er vanaf het begin bij, dit levert later veel op!