Blogs Discover Projects Explore Crowd 🔍 👤 🌎

Other Blogs

Waarom heeft de Surinaamse diaspora, Suriname nou nodig?

🕔 Thursday, 1 Jun 2017 om 14:52

10098

10
In mijn vorige blog schreef ik over de oorsprong en potentie van de Surinaamse diaspora - o.a. goed voor min. 12 miljoen US per maand richting Su. Dit natuurlijk ook tegen het licht van de huidige economische malaise; want willen we echt uit deze shit van - $2 milljard & counting komen, hebben wij de knapste koppen die Suriname ooit heeft geproduceerd hard nodig. Dus aan momentum of urgentie om Suriname haar diaspora echt in kaart te brengen is er geen gebrek. It’s now or never, of niet? 

Vanuit de Internationale Organisatie voor Immigratie (IOM) een VN NGO in samenwerking met partijen in Su is een online concept ontwikkeld die een effectieve communicatie beoogt te bewerkstelligen tussen Surinaamse kader en hun geëmigreerde counterparts wereldwijd.

Er moet eerst in kaart worden gebracht welke mensen in Diaspora bereid zijn hieraan mee te doen. Het IOM is daarom het “Mapping of the Suriname Diaspora” project gestart, als eerste concrete aanzet, om via een online platform dit te bewerkstelligen.


Het “Mapping of the Suriname Diaspora” (MSD) project, wie en wat precies?Wie? “Mapping of the Surinamese Diaspora” (MSD), wordt uitgevoerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Suriname en geïnitieerd + gefinancierd door het IOM. De visie achter het MSD project is dat er voor elke Surinamer in de diaspora, een rol weggelegd is bij de verdere duurzame ontwikkeling van Suriname.

He MSD project is gericht op Personen van Surinaamse Afkomst, maar wat houdt een PSA in? Dit zijn personen, die thans een andere nationaliteit hebben dan de Surinaamse, maar die:
a. In Suriname geboren zijn, met uitzondering van degene van wie de ouders, die zelf niet van Surinaamse afkomst zijn, in buitenlandse dienst of voor studie of enige andere zaak tijdelijk in Suriname vertoefden bij de geboorte van die personen;

b. Niet in Suriname geboren zijn, maar ten minste één ouder hebben, op basis van de kenmerken onder A;

c. Niet in Suriname geboren zijn, maar ten minste één grootouder hebben, op basis van de kenmerken onder A.

Wat? Met het MSD-project zullen Personen van Surinaamse Afkomst in de hele wereld zich kunnen registreren, waarbij zij hun specialisatie, kennis en kunde duidelijk kenbaar kunnen maken. De verzamelde informatie zal een beter inzicht geven over de beschikbare expertise van de Surinaamse diaspora gemeenschap.Het uiteindelijke doel is om deze gemeenschap effectief in te zetten voor Suriname. Ook al is dat in de vorm van kennisdeling op afstand.Ok maar effe weer met beide benen op de grond.
En dan voel ik meteen de vraag aankomen. Ma.. waarom zou ik mij als Persoon van Surinaamse Afkomst woonachtig buiten Suriname, participeren aan dit project als ik het totaal niet eens bent met het bewind of beleid van de huidige regering die belast is met de uitvoer van het MSD project? Jep daar heb je hem dan en nu?

Mijn antwoord/mening: Kijk we hebben vanaf 1975 een aantal politieke stromingen gehad waarbij grote groepen in Su als in Diaspora het eens en oneens mee waren.
So here goes; Ik ben van mening dat elk initiatief hetzij van welke Surinaamse regering of instelling die beoogt een brugfunctie te bewerkstelligen tussen Suriname en haar mensen en talent buiten het land, moeten ondersteunen en aan moeten participeren. Deze kennis is immers voor lange termijn beschikbaar en niet gekoppeld aan een regeerperiode.

Het is natuurlijk hoe je ook naar Suriname kijkt, want de huidige Surinaamse overheid is NIET Suriname, en Suriname is zeker NIET haar huidige overheid. Wij als Surinamers in Suriname of daarbuiten, van Tokyo tot Los Angeles behoren trouw te zijn aan Suriname vanwege onze band met dit land, de cultuur en haar mensen. Het is het (intense) intermenselijk contact, het Suriname gevoel dat ons verbindt wereldwijd.

Tot zover mijn rede waarom jij als PSA zou moeten participeren aan het MSD project. Eens/oneens? ik hoor het graag, want alleen een dwaas staat niet open voor andere inzichten.


Ok, ok BUT WHAT'S IN IT FOR ME?


Dus om niet al te zweverig over te komen, nog effe dit stuk over jouw belang bij participatie aan het MSD, niets minder belangrijk natuurlijk.

Dat Suriname haar diaspora nodig heeft is geen rocket science, want 1+1 is nog altijd 3. 
Maar waarom heeft de Surinaamse diaspora, Suriname nou nodig!

Het antwoord op die vraag is: Om het Suriname gevoel in ons te koesteren.

Ik leg het effe uit: Als je lang genoeg buiten Su hebt gewoond zal je beseffen hoe heerlijk het is om het Suriname gevoel te hebben of al is het maar te kennen. Want wij zijn verdomd uniek, wij hebben onze eigen sranang sani’s ook al is het de taal effe te spreken of een herinnering aan oma op boiti of die cassave-soep van ma. Enfin je snapt hem of helemaal niet, maar ik ga er vanuit van wel.

Nu de link bouwen. Dus WTF, omdat ik het Suriname gevoel wil ervaren/koesteren moet ik participeren aan het MSD? Ja! Het MSD gaat nou net om het registreren van jouw vakgebied. Iets waarmee je dagelijks mee bezig houdt, je werk, je vakgebied of je hobby, kortom jouw ding. Je kan nou slager, programmeur of cardioloog zijn in Friesland of New York, jou vakgebied is waarmee je je voornamelijk mee bezig houdt en niet je locatie. En als wij nav het MSD jouw kunnen interesseren als bv cardioloog of verpleegster een klein veld hospitaal in Coronie dringend bij te staan voor 1 week op locatie of al is het op afstand - jij hoogstwaarschijnlijk in dat weekje een van de gelukkigste cardiologen of verpleegsters zal zijn. Waar of niet? En waarom? Als je die vraag hebt beantwoord, zie ik die graag terug in de comment - onderaan.

Ik wil je vervolgens persoonlijk uitnodigen Nu de online survey in te vullen zodat wij jou kunnen vinden voor de volgende klus voor ergens in Su of op afstand, Deal?

Dit kan het begin worden van iets moois; misschien eindelijk de online kwakoe van ondernemend en duurzaam Suriname in Diaspora. Of misschien een eerste stap!

BRASA!

Laat jij Suriname weten wat je kan of graag doet qua werk?
Vul dan snel de online survey in via: http://diaspora.sr/survey/web/
Comment
Gerald WalterHallo allemaal, ik ben super opgewonden vandaag. Ik zag reacties van mensen die al een lening hadden gekregen van Sabinhelps@gmail.com en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen. Een paar uur geleden bevestigde ik in totaal 10.000 euro die ik van mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om een aanvraag in te dienen via e-mail: sabinhelps@gmail.com of whatsapp haar op +79267494861. Like Elon ArnoldSnelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
E-mail ( lendingcashexperts@gmail.com )
Like
Alexandra Lingeris er inmiddels iets met de enquete gebeurd? is er een verslag? is er een vervolg? is er iets, wat dan ook? Like Eric ToendangHey Miguel Rodrigues . Mooie blog en helemaal mee eens. Zet je wel aan het denken Like Jake ZuidveenMooie blog. Erg goed dat jullie dit door blijven doen! <3 Like Ranny De vriesSimone Spong en Delano Chan Jon Chu
Ik heb het platform en de survey van diaspora.sr (technisch) gebouwd.
Ik heb die opdracht uitgevoerd voor het IOM, met als benefactor, het Min v BuZa.
Het Min v Buza had het laatste woord als het ging om de inhoudelijke zaken.
Er is vaak maar zoveel dat je als extern consultant in de besluitvorming kan beïnvloeden, helaas. Onder andere is er vanuit het Min toen ervoor gekozen om de diaspora te definiëren en af te kaderen als "de PSA" (ondanks adviezen van mij, andere consultants, en het IOM zelf, om hun definitie breder te trekken en daardoor meer mensen te betrekken).
Als je het verhaaltje voor de survey leest, dan zal je dat impliciet ook zien staan. Vandaar komen de de beperkingen en de rare vragen. Het sluit een groot deel van de 'diaspora' (zoals bijv. wikipedia dat definieert) uit. Het is jammer...
Het Min is intussen na het opleveren van het project, en het verlopen van mijn contractperiode, inmiddels teruggekomen op hun besluit en wil hun diaspora definitie breder trekken, maar ze hebben de middelen tot nu toe niet (vrijgemaakt) om voor de wijziging te betalen.

Voor wat betreft het beleid, en de beleidsmakers waar Delano het over heeft, ben ik het er ook helemaal mee eens. Als je waar dan ook investeerders zoekt, zal eenvan de hoofdvoorwaardes zijn, om openheid van zaken geven en een gedegen plan te overleggen. Helaas heeft deze huidige regering hun track-record niet mee op het gebied van verantwoording geven. We zullen inderdaad kijken hoe dat zich gaat ontwikkelen.

Ik blijf echter wel 100% van mening dat we de diaspora goed moeten organiseren, als we de Surinamers in de rest van de wereld willen betrekken bij de ontwikkeling van Suriname.

Wat kunnen we zelf daarvoor doen?
ApuraNetworks is een geweldige tool voor het bouwen van de diaspora community.
En de crowdfunding projecten hier, helpen om iedereen te betrekken bij o.a. ontwikkelingsprojecten in de private, en in de non-profit sector in, en voor Suriname.
Het geld komt zonder bemoeienis van overheden bij de juiste mensen terecht, en successen worden geboekt!
Laten we deze tools die ApuraNetworks ons biedt maximaal benutten en hier op dit platform een sterke community bouwen.
Like 👍 2
Miguel RodriguesHelemaal eens Delano! Like Delano Chan Jon ChuIk schrijf dit vanuit Suriname en behoor tot dat deel van de diaspora dat op eigen initiatief de ontwikkelingskansen is komen verkennen omdat ik dat kon en wilde doen. Inmiddels woon ik er al enige jaren en heb een goed beeld van wat werkt en wat niet, en aan welk paard ik help meetrekken en welk (dood) paard ik ontwijk.

Wat speelt er. De huidige regering heeft een ontwikkelingsplan geconcipieerd en ingediend voor goedkeuring bij DNA. Dit plan heeft een torenhoge ambitie om publiek en private partijen te bewegen om tot en met 2021 in totaal ongeveer $8 miljard te investeren in te ontwerpen en uit te voeren programma's en projecten, dit om de beoogde uitkomst voor de strategische doelstellingen van dit plan te behalen. (zie plan op http://www.dna.sr). De regering is zich van bewust dat zij intern niet beschikt over het daarvoor noodzakelijk menselijk kapitaal en denkt dit extern aan te kunnen trekken bij o.a. de diaspora.

Ik vind ook dat de Regering de diaspora eerst inzicht dient te verschaffen in de sourcing strategie voor het menselijk kapitaal en de richtlijnen (beleid) hoe de diaspora in dit plan samen met lokaal en overig buitenlands kader zal worden ingezet en gewaardeerd, alvorens zij de diaspora vraagt om zich massaal te registreren. Ik herken hierin een slechte gewoonte om maar ergens te beginnen zonder de juiste volgorde in acht te nemen. En uit geleerde lessen van opgedane ervaringen uit het verleden is het dan ook terecht dat de diaspora o.a. de opmerking maakt :"we zijn goed maar niet gek", en dus de kat uit de boom kijkt.

Het is aangekondigd dat deze maand wordt gestart met behandeling van het plan in DNA. Het zal dan blijken of de Regering uit de doeken doet wat haar financial- en human resourcing strategie is, en wat het beleid is voor inzet en waardering van de diaspora. We gaan het dus zien!
Like 👍 2
Miguel Rodrigueshi Simone, dank voor je constructieve feedback! De online survey valt geheel buiten mijn scope maar zal de organisatie meteen hiervan op de hoogte stelen. Maar blij met je feedback en motiveert om door te schrijven. Interesse om Apura Blogger te worden? BRASA Simone! Like Simone SpongLeuk blog Miquel. Helaas loopt de online survey vast. Er kloppen een aantal vragen niet. Bijvoorbeeld als je nooit bent geëmigreerd, moet je toch een keuze maken. Ook als je geen opleiding hebt genoten in Suriname. Form is dan incompleted en kan dan niet worden verzonden.
Tan bun :-)
Like