Blogs Discover Projects Explore Crowd 🔍 👤 🌎

Other Blogs

Social Media in Suriname 2017

🕔 Sunday, 19 Feb 2017 om 21:27

11151

4
Op basis van de statistieken van Internet Live Stats heeft iets minder dan de helft van de Surinaamse bevolking toegang tot internet. Dit aantal wordt bevestigd door Internet World Stats , die aangeeft dat er per juni 2016 naar schatting 260.000 mensen in Suriname online actief waren. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de mobiele telefoon, omdat het grootste deel van het internetgebruik in Suriname via ‘mobile devices’ geschiedt. Dit wordt ondersteund door het feit dat er bijna 900.000 mobiele nummers (1.5 per inwoner) actief zijn in Suriname (Wereldbank, 2016).

Maar wat doet de Surinamer dan online? En hoe belangrijk is de rol van Social Media? Dit artikel geeft een korte impressie van de rol van Social Media anno februari 2017.Meest bezochte websites (per browser)
Over de afgelopen jaar heeft traffic website Alexa, Youtube gelist als de meest bezochte website in Suriname, met Facebook op een gepaste tweede plaats. Recentelijk is de positie van Facebook steeds verder gedaald en bevindt het grootste Social Media kanaal in Suriname zich op de 10e plek. Dit is mogelijk te verklaren door het feit dat Alexa alleen browser traffic kan registreren en traffic in een mobile app (zoals de Facebook app) niet wordt meegenomen. Dit heeft daarom ook gevolgen voor de traffic registratie van websites die veel in-app traffic hebben.

In de top 200 websites op basis van browser bezoek in Suriname komen er meer dan 25 Surinaamse websites voor, voornamelijk bestaande uit:
A.           News websites - Starnieuws.com, DWTOnline.com, Srnieuws.com, Gfcnieuws.org, Dbsuriname.com, Apintie.sr, Familienieuws.com, Srherald.com, Unitednews.sr, Waterkant.net, Dagbladdewest.com, Arkinoh.com, Ohmsuriname.com
B.           Dienstverlenende websites - Pashaglobal.com, Dsbbank.sr, Republiconlinebanking.com, Cbvs.sr, Hakrinbank.sr, Telesur.sr, Assuria.sr
C.           Informatieve en overheidswebsites - Gov.sr, Edu.sr, Politie.sr, Suriname.nu
Side note: Ik heb de positie van de websites in de top 200 in dit artikel bewust weggelaten, om te voorkomen dat er conclusies worden getrokken over de statistieken van de websites op basis van de Alexa ranking. Alexa.com rangschikt de websites op basis van browser traffic over de afgelopen 3 maanden. Zoals eerder aangegeven wordt In-app traffic daarbij niet meegenomen (bv. Als je een artikel op UNITEDNEWS.SR leest, maar dat leest in de Facebook app, valt het onder in-app traffic. Als je deze blog op Apura.org leest, maar je doet dat in de Facebook app, valt het onder in-app traffic). De rangschikking is daardoor niet definitief en geeft ook geen volledig beeld van de traffic van de genoemde websites.


Social Media Usage in Suriname
YouTube en Facebook zijn dus lang de nummer 1 en 2 geweest als het gaat om Social Media traffic in Suriname. Over het afgelopen jaar heeft Instagram een enorme groei gekend en de nummer 3 positie ingenomen. LinkedIn staat momenteel op plaats nummer 4 van Social Media kanalen op het gebied van browser traffic. Ook blijkt dat steeds meer Surinamers geïnteresseerd zijn in blogs. Zowel Blogspot.com als Wordpress.com genereren meer browser traffic dan minder populaire Social Media kanalen als Twitter.
Social Media in Suriname 2017
Social Media in Suriname 2017: Users and demographics.

Hoewel Alexa aangeeft dat op het gebied van browser traffic Facebook op plaats 10 komt, geven hun statistieken wel aan dat van alle websites in de top, bezoekers wel de meeste tijd op Facebook doorbrengen. Ook is Facebook veruit het grootste Social Media kanaal in Suriname, met meer dan 290.000 geregistreerde Surinaamse accounts. Instagram komt met 95.000 geregistreerde gebruikers op de tweede plaats, een verdubbeling van het aantal gebruikers over het afgelopen jaar. LinkedIn is op de derde plek, met meer dan 50.000 geregistreerde accounts. Hoewel Twitter’s marktaandeel in Suriname’s Social Media landschap is gedaald, blijft het interessant voor gebruikers die snappen hoe het platform werkt en het tevens gebruiken om snel te kunnen communiceren met het buitenland. De meeste interactie komt daarom ook van Surinaamse diaspora, die het nieuws uit Suriname volgen en contact onderhouden met hun geboorteland.

Wil jij meer leren over Crowdfunding? 
Meld je dan nu aan voor ‘Create Your Own Crowdfunding Campaign’ op 18 maart 2017. 

Registreren kan door hier te klikken.
http://www.jeanluc.sr/training/create-crowdfunding-campaign/


Het vastleggen van exacte data voor YouTube is een stuk moeilijker. De door Alexa bekroond als de meest bezochte website in Suriname, geeft geen exacte cijfers vrij over het aantal Surinaamse gebruikers. Wat het meten ook moeilijker maakt, is het feit dat je niet hoeft in te loggen op Youtube om naar de video's te kijken, waardoor de consumptie van het kanaal anders is dan bij Social Media kanalen waarop je wel moet inloggen. Net als YouTube zijn er geen landelijke statistieken voor Suriname beschikbaar voor Snapchat en Pinterest. Met een internet populatie van nog geen half miljoen staat Suriname voor deze kanalen ook niet hoog op de lijst als het gaat om het beschikbaar stellen van data. Ook meegenomen in het overzicht is Suriname’s eigen crowdfunding/social network ApuraNetworks, dat in de afgelopen 12 maanden ook haar gebruikers heeft verdubbeld en bijna haar 5.000ste lid mag verwelkomen.
Facebook in Suriname 2017

Gedurende de afgelopen jaren is het aantal Surinaamse accounts op Facebook continue blijven groeien. Ook het aantal bedrijven en organisatie op Facebook groeit nog steeds. In die tijd hebben tien Surinaamse Facebookpagina's de mijlpaal van 75.000 fans bereikt en meer dan 20 Surinaamse bedrijfspagina zijn op een traject om deze mijlpaal in 2017 ook te kunnen behalen. Hoewel vele publieke persoonlijkheden hebben besloten om hun communicatie via een Facebookpagina te doen, hebben Gail Eijk (44.950), Susana Vonsee (42.950), Enver Panka (22.500) en George Cheng (21.000) allemaal meer dan 20.000 volgers op hun persoonlijk Facebook profiel. Belangrijk om erbij te vermelden dat het hebben van veel likes of followers niet automatisch betekent dat het bedrijf of die persoon het beste op het platform presteert. Het aantal fans of volgers is echter wel nog steeds een van de weinige statistieken die breed geaccepteerd is als een valide variabele.

Instagram in Suriname 2017
Instagram is op zeer hoog tempo uitgegroeid tot het tweede grootste Social Media kanaal in Suriname. Mede door deze groei hebben vele jonge Surinaamse artiesten en ondernemers hun Instagram account gebruikt om een grote following op te bouwen. Er zijn daardoor meerdere Surinamers onder de 25 jaar met meer dan 45.000+ volgers op Instagram. Deze online succesverhalen hebben zich echter nog niet weten te vertalen naar erkenning in de mainstream media. Het bekendste Surinaamse account met meer dan 30.000 volgers is Âdïka en een aantal bedrijven, waaronder Shana SU en Jacana Resort hebben al een following weten op te bouwen van meer dan 20.000 volgers op Instagram.

YouTube in Suriname 2017
Naast Instagram heeft Youtube zich ook ontwikkeld tot een platform voor Surinaamse comedianten, filmmakers en artiesten. In 2016 werd Nisha Madaran met TU HI MERA DIL (You are my Heart) bekroond tot de eerste Surinaamse video clip die de grens van 2 miljoen views op YouTube bereikte. Daarvoor had de Surinaamse Kenny B met zijn hit Parijs al de onderscheiding ontvangen voor meest bekeken video op Youtube in Nederland over het gehele jaar 2015. Het is ook belangrijk om erbij te vermelden dat vele video’s van Nederlandse artiesten die in Suriname zijn opgenomen (en vaak ook door een Surinaamse producent zijn geschoten) ook de grens van 1 miljoen views op Youtube zijn gepasseerd. In 2017 is de Surinaamse comediant Huan Grantjie naar alle waarschijnlijkheid de eerste Surinamer zijn die de mijlpaal van 10.000 subscribers zal bereiken.

Mobile Apps
Het gebruik van mobiele applicaties kent ook in Suriname een groei. Los van nieuws apps, zijn de TBL Cinemas App en de 1660 App twee van de weinige Surinaamse mobiele apps die al meer dan 10.000 keer zijn gedownload.
Ik hoop met dit artikel een beeld te hebben gegeven van de huidige staat van Social Media in Suriname. Bedankt voor het lezen.

Tan bun,
Jean-luc van Charante
Wil jij meer leren over Crowdfunding? 
Meld je dan nu aan voor ‘Create Your Own Crowdfunding Campaign’ op 18 maart 2017. 

Registreren kan door hier te klikken.
http://www.jeanluc.sr/training/create-crowdfunding-campaign/

Disclaimer: Vanwege het gebrek aan data zijn de Surinaamse accounts met meer dan 10.000 volgers op Snapchat en Pinterest niet toegevoegd. Vele Suriname gerelateerde Twitter accounts met 10.000+ volgers zijn van Surinamers in het buitenland of buitenlanders met Surinaamse roots. Omdat het onderscheid tussen die twee groepen moeilijk is te maken (op basis van eerdere ervaringen), zijn deze accounts ook niet meegenomen in dit overzicht.
Comment
Elon ArnoldSnelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
E-mail ( lendingcashexperts@gmail.com )
Like
× Hallo meneer/mevrouw.
U dromen van het kopen van een huis, dan bouwen of verbouwen van uw huis?
Noodzaak om te creëren van orde in uw financiën?
Ik heb een kapitaal dat wordt gebruikt voor het toewijzen van korte en lange termijn aan personen voor 5000 € tot 1.000.000 € voor elke serieuze persoon die wil deze lening, rente van 3% per jaar volgens het vooruitbetaalde bedrag geboekt als zijnde bijzonder wil niet schenden van de wet inzake woeker. Het is mogelijk voor een periode van 3 tot en met 25 jaar maximale terugbetaling volgens het geleende bedrag. Het is aan u of voor de maand. Enkel benieuwd zijnd een certificaat van erkenning van schuld en zelfs sommige handgeschreven delen. Je hoeft niet de gebruikelijke schuldigen; Bank en verbod op banken, of liever gezegd hebt u een project en moet financiering, slechte krediet moeten geld map of om rekeningen, te betalen fonds om te investeren in bedrijven. Dus moet voel je vrij om me te contacteren voor in real time met: Email: lorenagadagada@gmail.com
Like
Jean-luc Van charanteThanks Miguel Rodrigues! Like Miguel RodriguesGreat Blog @jean-lucvancharante Like 👍 1