Blogs Discover Projects Explore Crowd 🔍 👤 🌎

Other Blogs

Onze jongste chef kok van eigen bodem: Jethro Wirht

🕔 Monday, 21 Mar 2016 om 21:02

10804

4
Jethro Wirht is een van de bekendste chef-koks van Suriname. In 2013 won hij de international competitie “Iron Chef battle” tijdens de Bergendal Amazon Flavors. Tevens is hij lid geweest van het Culinair team Suriname 2013-2014, waarbij hij in Miami goud behaalde voor “Chef of the Year”. Wij hebben heel veel bewondering voor deze jonge Surinamer en waren zeer benieuwd wie Jethro is, zijn “waarom” en hoe zijn carrière is begonnen. Wij nodigde hem voor een leuk interview. Jethro vertel wat over jezelf….. Ik ben Jethro Wirht, 28 jaar en woonachtig in Paramaribo. In mijn vrije tijd ga ik graag basketballen, hou van uitgaan en kiek breken en hou van zingen maar zingen houdt niet van mij. Verder hou ik van lekker eten, nieuwe gerechten en smaken uitproberen, dat is eigenlijk mijn ding! Verder ben ik een echte doorzetter, hou niet van verliezen wat o.a. is gebleken uit mijn studie, nooit blijven zitten omdat ik altijd bang was om te falen. Hoe is het allemaal begonnen? Ik ben eenvoudig begonnen bij Lings Food corner aan de Lallarookhweg als hamburger jongen. Dat was mijn eerste baan na VWO en ging gauw opzoek naar meer uitdaging en wilde graag verder studeren. Maar in die tijd was er geen erkende koksopleiding in Suriname. Toen kwam Marcel Wittenberg, huidige eigenaar BakaFoto, met een pilotopleiding voor koks niveau 1. Ik besloot hieraan mee te doen en heb deze goed afgerond. Tijdens deze opleiding mocht ik stage lopen bij Torarica en daarna werd mij gevraagd te blijven werken. Dit werd dus mijn eerste baan in een commerciële keuken maar dit was nog niet genoeg en zocht toch naar meer uitdaging. Ik nam toen een kijkje bij de campus van het PomMarine hospitality Institute te Barbados en deze beviel heel goed. Nadat ik mijn registratie en inschrijving had voltooid, belde ik elke dag naar Barbados om na te gaan als ik was geaccepteerd voor de opleiding. Op een gegeven moment kende al die mensen mij gewoon, omdat ik elke dag belde totdat men zei; “Jethro be patience” Uiteindelijk werd ik eind juli gebeld met de boodschap dat ik was aangenomen voor het associated degree, HBO opleiding, Hoeraa! Hoe begon jouw echte carrière? De kok’s opleiding heeft echt veel kansen en uitdagingen geboden omdat ik heb mogen werken met topchefs all over. Vanuit Barbados vertrok in naar Amerika voor stage en heb toen gewerkt voor het White Elephant hotel op een privé eiland waar o.a. filmsterren en artiesten allemaal huizen hadden. Heb daar gewerkt met chefs uit London, Indonesië, Filipijnen, Jamaica etc. waardoor ik mijn inzicht echt heb kunnen verbreden wat technieken en smaken betreft. In 2013 ben ik lid geweest van het Surinaams culinair team en deed ik mee aan de internationale competitie Iron Chef battle tijdens de “BergEnDal Amazon Flavors” en won tijdens deze competitie de titel van “Iron Chef”. Hierna vertrok ik met het culinair team naar Miami en behaalde zilver voor “Chef of the year”. In 2014 heb ik meegedaan met projecten van Krasnapolsky samen met Ramon Beuk genaamd “Star dinners” georganiseerd met meester koks uit Nederland en heel veel van hen geleerd. Hierna ging ik voor de tweede keer naar Miami met het Surinaams culinair team en toen gebeurde er iets dat ik nooit had verwacht. Ik behaalde goud voor “chef of the year”. Dat is echt één mijn hoogste prestaties geweest en mocht hierna een boek schrijven voor VSA genaamd “ Sweetie Surinaamse recepten”, met 32 recepten van mijn eigen twist van smaken. Het jaar 2015 was een bijzonder jaar voor mij. Ik besloot in de dat jaar voor mezelf iets te beginnen en stopte toen met werken bij Krasnapolsky. Ik heb toen de klappen van de zweep gevoelt en moest op een andere manier leren werken, meer business gericht en mezelf scherp houden. Ik hou van fine dinning met een fusion van Surinaamse smaken en ben nu sinds januari 2016 begonnen met Chef Thro’s catering & events.
Wat heeft jou geïnspireerd? Ik had altijd interesse in lekker eten. Tijdens het uiteten stelde ik mezelf altijd de vraag “ wie heeft dit gemaakt?” wie zit hier achter”? Ik ben er toen goed over gaan na denken en het duurde niet lang dat ik besefte kok te willen worden. Na mijn middelbare opleiding wist ik zeker dat ik een internationale chef wilde worden en vond dat er meer kon gebeuren in Suriname. Ik vond de dingen als pom en pastei lekker, maar vond de andere dingen ook interessant. Ik wist gewoon dat er meer buiten was en altijd nieuwsgierig geweest van wat er nog meer was. Tegenwoordig gaat dat heel makkelijk, je kan filmpjes bekijken op youtube, verschillende blogs. Vroeger had je dat niet. Ik probeerde met gevoel te koken en probeerde altijd mijn eigen twist aan te geven.
In Barbados kookt men met heel veel kruiden. In Suriname wordt er weinig gekookt met kruiden en koken alleen met soepgroente. In Barbados heb ik echt met kruiden leren koken. Met het weinige dat ze hebben aan kruiden, wordt er best veel gemaakt. En ik dacht in Suriname kan dat ook, omdat wij een goudmijn aan ingrediënten hebben. Tegenwoordig is alles pasta of biefstuk met een mushroom saus. Maar we kunnen veel meer! Ik probeer altijd met iets nieuws te komen, zo daag ik mezelf ook uit en raak ik nooit uitgekeken. Ik probeer de enthousiasme erin te houden want als jij als chef creatief blijft, dan ga je altijd uniek blijven. Dat is de signature van een goeie chef. Wie zijn je ouders en op welke manier hebben ze jou beïnvloed? Mijn vader is Winston Wilgo Wirht en moeder is Letitia Astrid Beek Mijn moeder en vader hebben een zekere invloed gehad op de keuze van mijn opleiding. Het was een hele zoektocht naar de beste en natuurlijk een opleiding die betaalbaar was en ik moest echt realistisch blijven. De meeste van de opleiding waren erg duur en dat konden mijn ouders niet permitteren. Mijn moeder adviseerde mij toen op de opleidingen in de regio te bekijken. Zo mocht ik met mijn vader mee naar Barbados voor mijn verjaardag en kwam toen terecht bij het PomMarine hospitality Institute. Maar mijn liefde voor koken is begonnen bij mijn oma, mijn moeders moeder. Na school tijd, zat ik altijd bij mijn oma en zo begon het met even een roer in de pot, een maggi blokje openmaken. Het begon allemaal bij mijn grootmoeder. Wat is eigenlijk jou kookstijl? De Surinaamse keuken heeft al heel veel, maar wat is typisch Surinaams? Dit kunnen we niet echt beantwoorden omdat we een enorme diversiteit hebben aan culturen dus een diversiteit aan smaken. Kijk maar hoe men nu kookt. Sommige mensen maken pom met Chinese vruchten en dat is dus iets creools met chinees erbij. Indirect is het een fusion maar men staat er niet bij stil. De meeste mensen maken hun pasta met broccoli of spinazie. Ik maak mijn pasta gewoon met dagoeblad, pompoen of boulange, alleen om het een beetje Surinaams te maken. In Suriname moeten we willing zijn om van elkaar te leren. Met mijn pop-up restaurant kan ik mijn creatieve kant wijzen aan de mensen. Maar de Caraïbisch keukens beïnvloeden zeker mijn gerechten, maar zo ook de latijns- Amerikaanse keuken en de Italiaanse keuken met hun pure kruiden en specerijen. Ik ben iemand zodra ik kook, al is het een spaghetti saus met thijm ofzo dan denk ik even over na hoe of wat van Suriname ik kan combineren met zo’n gerecht. Ik probeer van alle keukens en bepaalde invloeden te combineren met Surinaams en probeer het tot 1 te maken. Eigenlijk is er niet perse van een bepaalde keuken maar probeer mijn eigen Surinaamse keuken te maken, een Surinaamse Fusion! Dus wat is typisch Surinaams? Eigenlijk iedereen en alles dat om je heen is, dat is Suriname. Kijk maar naar owru yari. De surinaamse keuken is voor mij een puzzel die ik in elkaar probeer te zetten. We hebben heel veel hier, mensen van buitenaf willen juist hebben wat wij hebben.
Enkele gerechten van Jethro
Wat is voor jou als Chef-kok het belangrijkste om te geven aan jouw klanten? Met welk gevoel wil je dat ze naar huis gaan? Kwaliteit boven alles, no matter what is kwaliteit voor mij het belangrijkste. Mensen moeten kunnen zeggen wauw! Het is verder belangrijk dat ze totaal iets anders beleven en dat mijn klanten met een warm gevoel naar huis gaan. “Comfort food” Wat was je meest uitdagende job tot nog toe en waarom? Mijn grootste uitdaging tot nu is dat ik geheel als zelfstandige ondernemer ben begonnen. Ik moet heel eerlijk zijn, ben een goede chef kok en volgens mensen een van de populaire in Suriname, maar heb nog geen eigen restaurant. Mijn grootste uitdaging is dat binnenkort wel te hebben. Stel anderen delen ook die droom om chef- kok te worden. Wat wil je meegeven als raad aan die mensen? Heb altijd een luisterend oor, want zo leer je heel veel. Denk niet dat als je iets hebt geleerd of iets al kan, dat je volleerd bent. Want als je eenmaal in de kookindustrie bent, komt er elke dag, elk moment, elke seconde iets nieuws op de markt door iemand elders op de wereld. Dus blijf jezelf continu ontwikkelen, blijf constant bezig, want het is een harde wereld. Niemand is binnen een dag gewoon chef geworden. Het is hard werken, je moet een wil ervoor hebben en wees verdraagzaam, wees stressbestendig want het worden lange dagen. Ik kan mij nog herinneren dat ik een keer 21uren non stop in de keuken stond, bijna een hele dag zonder te eten, gewoon door blijven knallen. Maar ik had een wil ervoor en een passie. Als je geen passie hebt, doe het dan niet, want je gaat met mensenlevens bezig zijn. Met mensen hun gevoelens en emoties. Passie wil zeggen emotie en gevoel en als je dat niet hebt, heeft het dan ook geen zin om te doen. Kortom; kook met passie!
Comment
Elon ArnoldSnelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
E-mail ( lendingcashexperts@gmail.com )
Like
Jean-luc Van charanteCool story Jethro Wirht! Komende maand kom ik smullen tijdens een van je special nights bij Tori Oso ;) Like Miguel RodriguesZeer Inspirerend verhaal en boodschap Jethro, nuf respect! Dit is een mooi voorbeeld voor een ieder die Chef-Kok wil worden in Su! power 2 the people. Like Simone SpongNice! Like