Blogs Discover Projects Explore Crowd 🔍 👤 🌎

Other Blogs

Wat heb jij te zoeken in Suriname?

🕔 Tuesday, 9 Feb 2016 om 20:51

5694

5
Die vraag werd mij meer dan eens gesteld, toen ik 8 jaar geleden naar Paramaribo vertrok om te gaan werken voor Surinaamse Brouwerij. Mijn antwoord was standaard: goed voor mijn carrière, ik houd van reizen, nieuwe uitdaging. Maar om heel eerlijk te zijn, wist ik het antwoord niet. Want wat wist ik nu van Suriname behalve dat stukje geschiedenis dat Nederland en Suriname met elkaar verbindt. En dat de Surinamers die ik kende via school of werk altijd zeiden dat Suriname het paradijs was, maar desondanks voor een leven in Nederland kozen. Wat heb ik gevonden in Suriname.... Bijna 1,5 jaar heb ik er gewoond en ik zou denk ik een boek vol kunnen schrijven. Een van de eerste dingen die ik leerde over de Surinaamse cultuur is dat het heel belangrijk is om met elkaar te delen. Het bestaansrecht van de Djogo, 1 fles en 5 cups... Maar dit gaat veel dieper dan een biertje samen drinken. Het gaat over verbondenheid, delen van emoties, ervaringen, beleving. Dit zit in de haarvaten van de Surinaamse maatschappij. Je ziet het heel duidelijk in het familie-netwerk dat als een soort onzichtbaar vangnet opereert en klaar staat voor elkaar. En dan heb ik het nog niet eens over de definitie van familie, die veel verder gaat dan alleen bloedlijnen. In Nederland zijn we veel individualistischer ingesteld. Het niveau en de aanwezigheid van sociale voorzieningen speelt daar een belangrijke rol in. Er is in Nederland veel geregeld, dit wordt allemaal door onze overheid georganiseerd, van ons belastinggeld uiteraard. En toch denk ik, dat zelfs als Suriname al deze voorzieningen zou kennen, men er niet veel individualistischer door zou gaan leven. Samen sta je sterk, dat is niet uit noodzaak, maar uit betrokkenheid richting elkaar en de gedeelde liefde voor het land. Wat wens ik voor Suriname... Vernieuwing, verandering en kwaliteit. Er zijn veel dingen te noemen in Suriname die bijzonder zijn, maar regelmatig heb ik me verbaasd over het – zo lijkt – gebrek aan motivatie om er het beste van te maken. Ik ben ondernemer, ik heb een webwinkel en ik werk freelance als project manager. Ik probeer me altijd voor meer dan 100% in te zetten om een goed resultaat neer te zetten, om kwaliteit te leveren. En als mijn klanten of opdrachtgevers daar hun dankbaarheid of waardering over uitspreken dan ben ik trots, dat ik dat voor elkaar heb gekregen. Dat mis ik soms bij sommige mensen in Suriname, de drive om een verschil te maken, niet eens voor een ander... maar al is het maar voor jezelf. Misschien weten ze niet beter, misschien weten ze niet hoe, misschien hebben ze een voorbeeld nodig om te volgen, of een duwtje in de rug. Stel je eens voor dat iedereen 2 stappen meer zet dan nu..wat er dan mogelijk is… in een paradijs.
Comment
Elon ArnoldSnelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
E-mail ( lendingcashexperts@gmail.com )
Like
Lloyd R. de MezaSuper gaaf verwoord. En dank voor het delen van de gedachte achter de DJOGO ! heb het zelf jaren ook zo gedronken met de matties maar nooit zo over nagedacht. Ga gelijk paar djogo's kopen voor de komende warme dagen in NL. Ook een beetje paradijs ! Like Mila BahadoersingSuper mooi verwoord ! "Misschien weten ze niet beter, misschien weten ze niet hoe, misschien hebben ze een voorbeeld nodig om te volgen, of een duwtje in de rug" of misschien is het ook goed zo.. in paradijs :) Like Tirzah MonsantoNice blog! Ben het helemaal met je eens! Like Miguel RodriguesGreat blog Rosan, helemaal eens trouwens ;) Like