Blogs Discover Projects Explore Crowd 🔍 👤 🌎

Other Blogs

De Betekenis van Holi

🕔 Wednesday, 10 Feb 2016 om 13:30

7213

2
Op 13 maart a.s. wordt het jaarlijks terugkerende Holi (Phagwa) gevierd. Dit feest wordt gekenmerkt door drie bijzonder activiteiten t.w.: verbranding, besprenkeling met gekleurd water en elkaar liefdevol bezoeken. Elk van deze drie heeft een diepere spirituele betekenis, welke wij U niet willen onthouden.

Verbranding Bij de viering van holi wordt Holika op de donkerste nacht verbrand. Iets dat verbrand wordt verandert van vorm: hout wordt kool, papier wordt as, zilver en goud worden ontdaan van verontreiniging en krijgen hun zuivere vorm terug, maar zaden die geroosterd worden, verliezen hun kiemkracht. In werkelijkheid ligt de waarde van verbranding veel dieper en staat het voor de verbranding van onze oude (slechte) gewoonten, onze negativiteit. In het vuur van yoga, dat wil zeggen door onze verbinding met de Allerhoogste Ziel kunnen we onze slechte gewoonten tot in de kiem verbranden. Daarnaast betekent “holi” ook dat wat gebeurd is het verleden is en datgene wat moest gebeuren is gebeurd. In deze betekenis zijn er dus geen vraagtekens, maar plaatsen we een punt achter datgene wat gebeurd is. Dus: Leren uit de fouten die we maken, vergeten en (ver)beter(d) verder gaan.

Sprenkelen met gekleurd water Na de verbranding – bij het aanbreken van de nieuwe dag – wordt met grote vreugde en uitgelatenheid gespeeld; oud en jong besprenkelen elkaar met gekleurd en geurend water (parfum). Iedereen is opeens gelijk, grenzen van leeftijd en relatie vallen weg; kinderen besproeien opa en oma, mannen, vrouwen etc. De mooiste verheven en permanente kleuren zijn die waarmee de ziel gekleurd wordt door het gezelschap van de Allerhoogste Ziel, waardoor de geur van spiritualiteit doordringt in al wat gedacht, gezegd en gedaan wordt. Rood de kleur van spiritualiteit en diepe verbondenheid met de Allerhoogste Ziel, goudgeel de kleur van kennis en verlichting, wit de kleur van inprenting en het eigen maken van waarden en deugden en groen de kleur van goddelijke dienstbaarheid. Het besprenkelen van elkaar is een herinnering aan spirituele service; elkaar herinneren dat we spirituele broeders van elkaar zijn, elkaar zien als broederzielen, zonder onderscheid op basis van ras, kleur, leeftijd enz.

Elkaar liefdevol bezoeken Op de dag van Holi trekken families naar elkaar toe om feest te vieren en elkaar te ontmoeten. Iedereen vergeet op dat moment het verdriet, voelt zich licht, er wordt spontaan gezongen en gedanst en alles uit het verleden wordt voor die dag vergeten. Echte Holi vieren betekent dat wij constant elkaar vinden in de geest en van het leven een feest maken, onze vijandigheid opzij zetten en ons negatief gedrag, onze duivelse trekken en egoïstisch karakter plaats laten maken voor saamhorigheid in een leven gekleurd door het gezelschap van de Allerhoogste Ziel. Wij wensen U een Subh Holi toe!
Comment
Elon ArnoldSnelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
E-mail ( lendingcashexperts@gmail.com )
Like
Miguel RodriguesWat een mooi Artikel, en na al die jaren Phagwa te hebben gevierd met doel om zoveel mogelijk mensen te besprenkelen met Zwaar gekleurd water, WEET ik nu waarvoor dat allemaal was. Thanks soo much aan de Brahma Kumaris for opening my eyes on this topic. Brasa M Like