Blogs Discover Projects Explore Crowd 🔍 👤 🌎

Other Blogs

Terug keren naar Suriname

🕔 Wednesday, 10 Feb 2016 om 13:36

9681

3
Ik ben Santousha Parabirsing-Knooren en ben in januari 2011 afgestudeerd als Huidtherapeut aan de Hogeschool van Utrecht. Meteen na het afstuderen ben ik begonnen met werken als Huidtherapeut in een Medisch Centrum in Rotterdam-Hoogvliet. Ik heb ruim 3,5 jaar werkervaring opgedaan en vond het tijd voor een nieuwe uitdaging. Mijn man en ik hebben toen besloten om samen de stap te nemen om terug te keren naar Suriname waar ons hart ligt. Als je in Suriname bent opgegroeid, blijf je het altijd missen, waar je ook bent. We hadden wel alles in Nederland maar toch miste er altijd wel wat en dat is het mooie Suriname, de lekkere tropische temperaturen, de warme mensen en familie om je heen. Het gevoel is moeilijk te omschrijven, maar ik denk dat de meeste Surinamers die in dezelfde positie zitten, dit wel begrijpen. Terug keren naar Suriname was natuurlijk niet de makkelijkste stap om te nemen, omdat we 10 jaar lang in Nederland hebben gewoond en beide een vaste baan hadden. We hebben erg goed moeten nadenken omdat we de zekerheid die we hadden in Nederland, toch op zouden moeten zeggen. Het voordeel is dat we Suriname goed kennen en hier ook familie hebben dus dat maakte het iets makkelijker. Mijn man heeft als eerste een baan gevonden in Suriname vanuit Nederland en dit heeft ons over de streep getrokken Nu terugblikkend op de eerste 6 maanden in Suriname, heb ik er geen spijt van. Tot op de dag van vertrek was ik een zelfstandige huidtherapeut in Nederland. Een beroep dat in Suriname nog onbekend is. Dit was wel een beetje spannend! Met andere woorden ging ik van een volwassen beroep in Nederland naar een situatie waarbij je moet gaan uitleggen wat je vakgebied inhoudt. Je kan dus nog niet meteen beginnen met werken. Nu 6 maanden verder heb ik mijn beroep in Suriname voor een groot deel op de kaart weten te zetten. Huidtherapie is een jong paramedisch beroep. Ik ben nu de tweede huidtherapeut in Suriname. Ik heb me allereerst moeten inschrijven bij het Ministerie van Volksgezondheid. Dit is de eerste stap die genomen moet worden om te kunnen werken als paramedicus in Suriname. Het heeft drie maanden geduurd voordat ik geregistreerd stond. Ik heb geleerd dat je in Suriname gewoon wat meer geduld moet hebben, maar ik heb het niet daarbij gelaten en heb er natuurlijk wel achter aan gezeten. Verder ben ik nu bezig met het onderhandelen met zorgverzekeraars, zodat mijn huidtherapeutische behandelingen vergoed zullen worden en dan kan ik aan de slag. Ik behandel af en toe wel al wat particulieren patienten aan huis. Wat mij motiveert is de nieuwsgierigheid wat ik de volgende 6 maanden kan bereiken in Suriname. Suriname is eigenlijk een speeltuin geworden van ongeremde grenzen. In Suriname kun je bereiken wat je maar wilt als je een goede drive, motivatie en uithoudingsvermogen hebt. De afgelopen 10 jaren woonden mijn man en ik geheel zelfstandig in Nederland. Als je naar Suriname gaat, weet dat je die onafhankelijkheid gedeeltelijk moet opgeven. Met name de eerste paar weken. Dit alles bij elkaar genomen, heeft onze ogen wel open gemaakt voordat we die stap hebben genomen. In 2013, direct nadat we hebben besloten dat we het zouden gaan doen, vroegen we ons af: maar hoe doen we het en hoe bereiden we ons emotioneel daarop voor? Op de dag van vertrek was het toch vreemd, wetende dat je niet meer in Nederland woont. Tegelijkertijd is het spannend, omdat je terug gaat naar Suriname en aan de andere kant ook eng, omdat je niet weet wat je aantreft. Het is dit keer geen vakantie meer naar Suriname. Om in Suriname te kunnen wonen moet je vooral niets vergelijken met Nederland, je moet gewoon de mentale knop omzetten en open staan voor veranderingen. Daarnaast moet je de cultuur ook snappen, dan kom je er wel. Ik zal een tip meegeven aan de mensen die ook van plan zijn om deze stap te nemen. Probeer na je studie eerst een aantal jaren werkervaring op te doen in Nederland. Je hebt dat een voorsprong en aardig wat bagage aan kennis en ervaring die je meeneemt om hier een goede stap voorruit te maken in je verdere carrière. Tot nu toe ben ik erg blij dat ik deze stap heb genomen en heb ik er helemaal geen spijt van. Als jullie meer willen weten over mijn ontwikkelingen m.b.t. Huidtherapie in Suriname, lees dan mijn blogs op onderstaande website van het Nederlands tijdschrift voor Huidtherapie. http://www.ntvhuidtherapie.nl/start/index.php/easyblog/categories/listings/santousha-knooren-huidtherapie-in-suriname
Comment
Elon ArnoldSnelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
E-mail ( lendingcashexperts@gmail.com )
Like
Usha MarhéBeste Santousha, fijn om te weten dat er nu ook een huidtherapeut in Suriname is die we via Apura kunnen vinden. Als de mensen eenmaal weten wat ze aan je hebben, dan zullen de klanten binnen stromen. Mooi hoe je beschrijft dat remigratie geen simpel proces is dat je moet ophemelen, maar realistisch moet aanpakken om je uiteindelijke droom/doel in te vullen. Ik wens je veel succes toe! Like Nelson Li fo sjoeInteresting your description. Sorry to write in english, maar ik heb een arme nederlands. I would like to ask you, how do you see the field for other "allied health" professionals in Suriname? Like