Blogs Discover Projects Explore Crowd 🔍 👤 🌎

Other Blogs

De Chinezen en Suriname

🕔 Wednesday, 10 Feb 2016 om 17:08

5387

1

“We zijn gekomen om ons te vestigen, dus is het vestiging.” Daarbij vergat men dat hetzelfde principe geldt voor immigratie. Wat het ook genoemd mag worden in de toekomst, uiteindelijk werd het vorig jaar wel weer gewoon immigratie, de Chinese groep blijft een speciale groep die veel heeft betekent voor de vorming van de Surinaamse cultuur en dat eigenlijk nog steeds doet. Het is namelijk de enige groep die, sinds de eerste groep 160 jaar geleden kwam, nog steeds verse immigranten aanlevert!


Communicatie
 

Een van de grappige dingen is het feit dat de nieuwe en de oude Chinezen elkaar niet verstaan. Dus een Chinees van de eerste generatie die nog wel de taal spreekt kan zich niet verstaanbaar maken in die taal bij de supermarkt bijvoorbeeld. Ook zij zullen communiceren in het Sranan Tongo en dan komt simpelweg omdat ze uit verschillende delen van China komen en dus een ander dialect spreken. En nog meer bijzonder is dat ze weer allemaal dezelfde taal schrijven. Door de specifieke uitspraak per provincie kunnen zij dus alleen middels handen, voeten, gezichtsuitdrukking en wat Sranang met elkaar communiceren.

 

Toen en nu

De Chinees die toen Suriname binnenkwam is niet dezelfde Chinees die Suriname nu binnen komt. Toen bestond de eerste groep bijvoorbeeld alleen uit mannen. Deze vestigden zich voornamelijk in het district Coronie waar zij een Creoolse vrouw namen. Dit resulteerde in het bekende verhaal van de Creolen met Chinese trekken in het gezicht en een Chinese achternaam. Via Google is er tegenwoordig heel mooi historisch beeldmateriaal te vinden, uit die periode, van mooie zwarte vrouwen in echte koto’s met Chinese mannen in hun traditionele(toen normale) dracht. De erfenis van die eerste generatie is nog te vinden in de stad. Wie gaat eten bij Fat Tai gaat stiekem terug naar die tijd want dat eethuis bestaat al heel lang!

 

Ondersteuning

De Chinezen van nu zijn voornamelijk uitbaters van supermarkten. Heel goed bedacht door de Chinese overheid. Deze zoeken altijd naar woonruimte voor de bevolking omdat deze in het eigen land uit de voegen groeit, vandaar ook nog steeds de wet die zegt dat men maar 1 kind mag hebben, en ondersteunt door middel van fondsen waarvan de supermarkten worden opgezet. Ze worden gebouwd volgens een vast stramien en zien er daarom vaak hetzelfde uit ondanks verschillen in maat. Daarnaast worden er grote centra gebouwd die bijna niet toegankelijk zijn voor niet-Chinezen.

 

 

Terugbetalen

Behalve op speciale dagen zoals Chinees Nieuwjaar. Dan gaan de deuren open en is iedereen welkom voor een maaltijd en een drankje. Dit jaar werd het Chinees Nieuwjaar een officiële vrije dag ondanks protesten van velen. Zowel uit de Chinese als de niet-Chinese gemeenschap. De meeste Chinezen zullen er namelijk altijd voor kiezen open te gaan met feestdagen of langere openingstijden aan te houden dan niet-Chinese supermarkthouders. De financiering uit het fonds moet worden teruggestort zodat er weer anderen geholpen kunnen worden!

 

Marktconform

Maar het meest bijzondere,terugkomend bij de slimheid van de Chinese regering, is dat middels deze manier van werken er is gezorgd voor een afzet van Chinese producten. Bij de supermarkten kan men van alles vinden, allemaal uit China afkomstig en helaas niet altijd van goede kwaliteit. Dat is niet omdat ze alleen inferieur spul maken, dat is alleen maar omdat zij proberen aan te leveren wat marktconform en dus betaalbaar is voor de gemiddelde Surinaamse portemonnee.

 


Artikel door Christio Wijnhard
Comment
Elon ArnoldSnelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
E-mail ( lendingcashexperts@gmail.com )
Like