En dan kom je in Nederland...
Waar je niet over had nagedacht, was de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken als je op jezelf gaat wonen. Of hoe je op de universiteit belandt als het ijskoud is en het sneeuwt en NS weer eens storingen heeft. Er rijden geen treinen naar Delft en je moet tentamen maken. What about de rekeningen die allemaal betaald moeten worden?? En de stress die erbij komt kijken als je te laat bent met betalen. Een deurwaarder voor je deur staat en je niet eens weet wat een deurwaarder is, maar er wordt een brief afgegeven in de naam van de Koningin met een groot geldbedrag dat binnen drie dagen betaald moet worden. Nog maar 10 euro op je rekening hebben en je hebt nog twee weken te gaan voor dat studiefinanciering gestort zal worden.
Het is een ervaring studeren in Nederland. Ik studeer nu al vijf jaar in Nederland en het is niet zoals ik me dat voor ogen had, toen ik nog in Suriname woonde. Dat mooi plaatje dat ik in me hoofd had, dat is het niet geworden. Maar ik kan nu zeggen, dat het mooier is geworden dan ik gedacht had.
Niets is gegaan volgens de plannen die ik had gemaakt. Ik zou civiele techniek studeren aan de TU Delft en me studie in één keer afronden en daarna naar Dubai vertrekken om daar te wonen en te werken als ingenieur. Snel rijk worden en dan terug naar Suriname. Ik heb de Nederlandse nationaliteit dus het ging me een stuk makkelijker af. Ik kreeg studiefinanciering en ik mocht werken. Voor vrienden die de Surinaamse nationaliteit hadden, was het een stuk moeilijker. Een paar vrienden konden niet eens in Nederland komen studeren, vanwege hun nationaliteit en de obstakels die daarbij komen kijken. Ik realiseerde me dat we geen gelijke kansen hadden om onze dromen waar te maken. Dat zat me niet lekker. Ik moest daar wat aan doen.
Ik werd actief in de Surinaamse studentenvereniging en behartigde de belangen van de Surinaamse studenten in Nederland. Dat betekende dat je in gesprek ging met de universiteiten en hogescholen, maar ook met kamerleden om veranderingen te brengen in bepaalde wetgeving. Ik bouwde onbewust een netwerk op, waarvan ik vandaag de dag profijt van heb. Deuren gingen open. Nederland had/heeft je veel te bieden als je jezelf wil ontwikkelen. Wil je een workshop volgen? Google en je vindt wel iets interessants. Wil je mensen leren kennen en gaan netwerken? Sluit je aan bij een vereniging of een vrijwilligersorganisatie.
Ik studeer al lang geen Civiele Techniek meer in Delft, maar bestuurskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. De ervaringen in Nederland hebben me dichterbij mezelf gebracht en me doen realiseren dat ik niet de juiste studie deed. Mijn hart ligt bij de mens en het behartigen van belangen. Daar paste een studie als bestuurskunde veel beter bij. Ik geniet enorm van mijn studie, maar studeren in Nederland is niet alleen je studie. Studeren in Nederland is in mijn ogen meer. Het is het grijpen van kansen die zich voordoen en jezelf zo breed mogelijk ontwikkelen. Ik ben niet de ideale student en heb me studie niet in één keer afgerond. Ik wilde me breed ontwikkelingen en ook genieten van de andere mogelijkheden die Nederland te bieden heeft. Dat is een persoonlijke keus waar ik geen spijt van heb. En ik denk dat iedereen die de kans heeft om in Nederland te studeren alles eruit zou moeten halen wat eruit te halen valt. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Dat zeker niet, maar het is wat je ervan maakt. Uiteindelijk willen we allemaal terug naar Suriname, althans dat hoop ik. Laten we ervoor zorgen dat we terug gaan met een koffer niet alleen gevuld met kleren, maar ook met kennis, ambitie en al die ervaringen; the good and the bad. Niet alleen voor jezelf en je omgeving, maar ook voor het land waar we allemaal van houden, Suriname.
E-mail ( lendingcashexperts@gmail.com ) Like